Jdi na obsah Jdi na menu

Informace

Činnost klubu:

Činnost klubu je zaměřena na přípravu a účast v závodech letního biatlonu. Tento sport je kombinací běhu terénem a střelby, u žactva ze vzduchové pušky na 10m, u dorostu a dospělých z malorážky na 50m. Cílem střelby jsou sklopné terče, neúspěšná střelba je penalizována dle druhu závodu trestnými vteřinami nebo trestnými koly za každý nezasažený terč.

Velikost sklopných terčů a přirážky za neúspěšný zásah:

Kategorie
Střelba
Velikost otvorů
Přirážka
Trestné kolo

Žactvo-vzduchová puška z 10 m
vleže
15 mm
20 s
50 m


vstoje
35 mm
20 s
50 m

Dorost a dospělí malorážka z 50 m
vleže
45 mm
30 s
70 m


vstoje
115 mm
30 s
70 m


Závodní disciplíny:

Vytrvalostní závod - delší tratě, za neúspěšnou střelbu časová přirážka.

Rychlostní závod - kratší tratě, za neúspěšnou střelbu trestná kola.

Stíhací závod - závodníci startují v pořadí a časovém odstupu za vítězem předchozího kvalifikačního závodu, za neúspěšnou střelbu trestná kola.

Závod s hromadným startem - závodníci startují najednou ve skupinách dle výkonnosti, za neúspěšnou střelbu trestná kola.

Štafetový závod - soutěží tříčlenná družstva štafetovým způsobem, za neúspěšnou střelbu trestná kola.



Výsledky všech závodů jsou převáděny na bodovou hodnotu, tj.procentní vyjádření výkonu sportovce vzhledem k vítězi příslušné kategorii. U regionálních závodů je tato hodnota snížena výkonnostním koeficientem, v závislosti na výkonnostních třídách účastníků závodů.



Klub biatlonu Orlová-Lutyně vznikl 1.1.1994 odchodem orlovských závodníků i trenérské dvojice (Vilhelmová,Vilhelm) z KB Karviná, kde působili a získávali první úspěchy od roku 1992. Nyní je klub rozčleněn do tří družstev, vedených trenéry II.třídy (žáky vede Eva Vilhelmová, žačky Jiří Vilhelm st., dorost a dospělé Jiří Vilhelm ml.). Tréninková základna pro tato družstva je na ZŠ Školní. Po dohodě se S.M.O.s.r.o. využíváme k tréninkům a závodům žactva i část letního koupaliště. Dorostenci a dospělí pak trénují na malorážkové střelnici v Orlové-Lazy.

Členská základna se pohybuje okolo 30 aktivních členů. Závodní sezóna začíná v dubnu, první závod našeho regionu pořádáme pravidelně právě u nás v Orlové. Následují závody v blízkých i vzdálenějších místech dle sportovního kalendáře (Ostrava, Těrlicko, Břidličná, Rožnov, Prostějov, Bystřice). Závodníci se získanou II.výkonnostní třídou pak mají možnost zúčastnit se šesti závodů I.stupně a získat právo účasti na Mistrovství České republiky, které koncem září uzavírá sezónu letního biatlonu.

Průběžné výsledky našich závodníků mohou zájemci najít na internetové adrese www.biatlon.cz.